Ulveøya, av Lajla Rolstad

ulveøyaLajla har fått klar melding fra sin psykiater om at hun er et sårbart menneske som bør leve en beskyttet tilværelse. Helst bør hun gå på medikamenter resten av livet.

Så gjør hun i stedet det stikk motsatte. Hun slutter å ta pillene og reiser til Canada for å bo alene i ødemarken en hel vinter, som vaktmester på et øde resort. De neste par årene tilbringer hun i Nord-Amerika, blant indianere, hippier, einstøinger, ulver og grizzlybjørner. Et ganske ubeskyttet liv, altså.

Teksten er skrevet i presensform, sett gjennom jeg-personen Lajlas øyne, som også er forfatteren Lajla. Hun framstiller seg selv som engstelig og forsiktig, men gjennom valgene hun tar ser vi at hun på sin måte er både fryktløs og utprøvende. På nesten drømmeaktig vis flyter hun fra situasjon til situasjon, blottstilt og åpen for alle slags rare ideer og livsvalg hun støter på blant beboerne i Canada og USAs utkant. Boken minner om en road-movie, en reise i et landskap hvor forfatteren tar del uten å protestere, uten å problematisere.

Jeg har ikke fulgt med på mye av det eventyreren Lars Monsen har fortalt om sine turer i Canada og Alaska, men jeg oppfatter det slik at han gjengir den barske, maskuline varianten av villmarkslivet. Lajla er geografisk nesten på samme sted som Monsen, men der han konsentrerer seg om sin egen overlevelse, fokuserer Lajla på menneskene hun møter, hvordan de lever og hva slags livsfilosofi de har. Hun er den forsiktige, observerende eventyreren, og hun gir en fin og vár skildring av de hun treffer, som til tross for noen til dels romantiserende og overtroiske forestillinger om nærhet til natur, også sier noe om hvordan vi kan og bør velge alternativt.

Hun dveler lite ved valget hun har tatt om å ikke ta medikamenter, men siden det virker som hun klarer seg fint uten, er det strengt tatt ikke mer å kommentere. Ved å utsette seg selv for tøffe realiteter, blir hun sterkere – eller så har hun alltid vært sterk, men ikke bevisst sin egen styrke. Jeg tror helst det siste

Lajla Rolstad debuterte i 2009 med grøsseren Nekronauten, dette er en hennes andre roman. Ulveøya kan lånes som e-bok fra Hordaland Fylkesbiblioteks e-låntjeneste.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: