Operasjon sjølvdisiplin, av Agnes Ravatn

Operasjon sjølvdisiplin‘Prokrastinering er ein mekanisme for å takle «angsten» som kjem når ein må begynne på eller avslutte ei eller anna oppgåve. Den oppgåva kan vere stor eller lita, altså frå å svare på ein sms til å skrive ei masteroppgåve. Den enkle definisjonen er «aktiv utsetjing». Min personlege definisjon er: å surfe så lenge på internett at du får vondt i magen og tenker at livet ditt blir gradvis øydelagt utan at det er noko du kan gjere for å hindre det.’

Noen som kjenner seg igjen? Prokrastinering og andre svært gjenkjennelige hverdagsplager blir behandlet på en underholdende måte i Agnes Ravatns bok, Operasjon sjølvdisiplin.  Ravatn treffer blink på mange punkt, enten det gjelder mangel på konsentrasjon, eller elendig impulskontroll.

I kapitlet om viljestyrke – Fallgruvenes inntogsmarsj – lærer vi for eksempel at viljestyrke er en begrenset ressurs, og for hver gang vi må ta et valg – lite eller stort, så blir den tappet ned. Skal jeg spise havregrøt eller loff til frokost? Skal jeg ta på meg den røde eller blå buksen?  Skal jeg begynne på den kjedelige eller morsomme arbeidsoppgaven? Alt sammen henter energi fra samme pott, og når kvelden kommer er den nesten helt tom. Da er det vanskeligere å være standhaftig når sofaen og godteposen kaller.

Ravatn forteller videre om hvordan man bare ved å stramme seg opp på ett område i livet (begynne å trene f.eks), vil få bedre viljestyrke i andre deler av livet. Men: i neste omgang kan fenomenet ‘moral licensing’ (moralsk tillatelse) inntreffe – fordi du er flink på dette ene området har du lov til å skeie ut på et annet.  Som å unne seg en sjokolade etter spinningen, f.eks. Hun viser blant annet til en undersøkelse som viser at det er nok at din favoritthurtigmatkjede har noe sunn mat på menyen, for å få deg til å føle at du kan velge det usunne. Det vil si: siden du valgte en burger-sjappe med sunne alternativ føler du deg flink, så da kan du premiere deg selv med en dobbel cheeseburger.

At vi skal være lette å lure høres jo helt sprøtt ut, men jeg kjenner meg absolutt igjen – spesielt i det med godsaker etter trening.

Ravatn har satt seg godt inn i forskningen rundt menneskelig oppførsel, og viser i fotnoter til en hel rekke undersøkelser og forsøk, noen av dem svært kjente. Som det mye omtalte Marshmallow-eksperimentet, som heldigvis er blitt nyansert i senere forskning. Boken er full av treffende eksempler og situasjoner, som kan få en stakkars internett-avhengig med klare prokrastinerings-tendenser til å krympe seg i selvforakt. Heldigvis har hun en førstehjelps-liste bakerst i boken, med 30 raske råd om hvordan du kan bli et mer samlet, konsentrert og lykkeligere(?) menneske.

Boken bygger på tekster som har vært publisert i avisen Dag og Tid.

Har biblioteket ditt boken?

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: