Reykjaviknetter, av Arnaldur Indridason

Reykjaviknetter

Reykjaviknetter er den 11 boken om politimannen Erlendur. Det vil si – i to av de foregående bøkene er Erlendur bare så vidt nevnt, men hovedkarakterene er alle kolleger av ham.

I Reykjaviknetter er året 1973-74, og Erlendur en ung mann. Han er ennå ikke blitt etterforsker, men jobber som vanlig betjent. Et tilsynelatende ukomplisert dødsfall – en alkoholiker drukner i fylla – vekker hans interesse, og han setter i gang sin egen etterforskning.  Erlendur beveger seg metodisk rundt i Reykjaviks miserable kriminelle underverden, og blir etter hvert personlig kjent med flere av karakterene der. Det viser seg etter hvert at den døde alkoholikeren Hannibal har en tragisk forhistorie, og at dødsfallet er forbundet med en  forsvinningssak. Erlendur nøster møysommelig opp trådene.

Arnaldur Indridason har en langsom og nøktern skrivestil, som av og til kan vippe over i det langdryge. Han har også en litt lei tendens til å avslutte kapitlene med dialoger hvor poenget blir hengende i luften så lenge som mulig. Dette er heldigvis ikke fullt så framtredende i denne boken. Men det er en utvetydig stemning av grå hverdag i bøkene hans, som gjenspeiler Erlendurs trauste personlighet. Erlendur er preget av en dramatisk hendelse i barndommen, og den påvirker hele hans profesjonelle og private liv, og går også som en tykk rød tråd gjennom bøkene hvor han er hovedperson.

Indridasons sprang fram og tilbake (og til siden) i tid er et interessant grep – det at jeg allerede vet hva som skjer med Erlendur i senere (tidligere) bøker oppleves ikke som spoilere, men heller som utfyllende informasjon.  Sånn sett kan bøkene om ham gjerne leses i vilkårlig rekkefølge.

 

 

Har biblioteket ditt boken?

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: