Songfuglen av Jan Roar Leikvoll

songfuglen

Når man kjenner litt til bøkene av Jan Roar Leikvoll er det sannsynlig, at man kan forvente seg en grusom fortelling kledd i vakkert språk.

I Songfuglen møter vi Jakoba, en tenåringsgutt i jenteklær og med lange fletter som vokser opp i en navnløs by, som er styrt og bebodd av kvinner. Mennene lever som ville dyr i skogen og utgjør en konstant trussel mot kvinnebyen. Noen få derimot lever en trist tilværelse i byens bordell.

Jakoba har en nydelig sangstemme, som får folk til å smelte og når sanglæreren Malinovskaja sier seg enig i å ta opp Jakoba som elev tror mora at han kommer til å være beskyttet der. For hvis Jakobas virkelige kjønn blir kjent, risikerer han dødsstraff. Men noe må gjøres, må fjernes. Og det er ikke de altfor trange trusene…

Han lurer på mennene i skogen, kaster til og med mat over muren, som er bygget til forsvar rundt byen. Lurer på hva som skjer med babygutter på sykehuset. Undrer seg over samfunnet.

Dessuten finnes da Tikva, som er pikejente hos sanglæreren, som er utrolig vakker og har skjønt at han er en gutt. Men hvis han beholder både sangstemme og livet, kommer han til å miste både Tikva og identiteten?

Songfuglen er langt fra så voldsom som andre bøker av Leikvoll, men likevel griper meg en følelse av isolasjon, skrekk og underkastelse. Samtidig elsker jeg det vakre og poetiske språket som er så særegen for ham. En fin fin bok!

Se her om biblioteket ditt har boken.

Advertisements

Om manuelalesehest
Skolebibliotekar med engasjement for formidling, informasjonskompetanse og bibliotekpolitikk. I tillegg økonerd, ishockeyspiller, WCS-danser og hobbypianist.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: