UFO! UFO! av Tore Aurstad

Ufo!Ufo!_omslagOm du liker å lese bladet Illustrert Vitenskap, eller å se Schrødingers katt på fjernsyn, da er denne boken noe for deg. Heldigvis liker jeg begge deler, så på den måten er UFO!UFO! midt i blinken. Fra første side er teksten krydret, ofte overlesset, med store og små fakta om kosmologi, tidsreiser, kvantefysikk og tallteori. Mye er gamle, velkjente teorier, men mye er også kreative spekulasjoner av det slaget man finner i for eksempel Illustrert Vitenskap.

Rammen rundt det hele er historien om hvordan David på 13 år legger i vei fra Aurskog litt øst for Oslo, til Hessdalen i Sør Trøndelag. Han har nettopp deltatt i Kvitt eller Dobbelt på NRK, og kom helt til 48 000 kroners-spørsmålet (hva er en singularitet?). Han vet godt svaret, men får aldri fullført, siden han blir overveldet av voldsom støy og av ropene fra en klassevenninne – og det er bare han som hører, lydene er inni hans eget hode. Hun som roper er Karine, den mest populære jenten i klassen, hun forsvant en uke tidligere, og er ikke blitt funnet. Ut fra det David hører skjønner han at hun sannsynligvis er kidnappet av utenomjordiske vesener, og siden Hessdalen er det stedet i Norge med flest UFO-observasjoner, bestemmer han seg for å dra dit og redde henne. Det er tydelig at Karine er en av de få han har et slags vennskap med, og man aner at han er forelsket.

Jeg tror kanskje hun var oppkalt etter Eta Carinae. Det vil jeg tippe, egentlig. Eta Carinae er en av de største og klareste stjernene i hele melkeveien. Den er hundre og femti ganger større enn sola. Og den sender ut like mye lys på seks sekunder som sola gjør i løpet av ett år! Eta Carinae ligger i stjernebildet Kjølen (Carinae) og lyser så sterkt at enda den ligger åtte tusen lysår fra jorda, går det noen ganger an å se den med det blotte øye. Og så er Eta Carinae nesten helt sikkert en binær stjerne, det vil si at den er en del av et stjernepar og at de to stjernene går i bane rundt hverandre. Men vi vet det ikke sikkert, for stjernen(e) ligger skjult bak en haug med gass. Men de fleste stjerner er del av en dobbeltstjerne, egentlig.

Han vil ikke fortelle foreldrene eller noen andre om kidnappingsteorien, eller om hvor han har tenkt seg, så en tidlig morgen legger han i vei på sykkel. Ved hjelp av Google Earth og NAF veibok har han funnet ut at turen skal ta ham omtrent 10 dager.

Det blir en dramatisk ferd, med nærkontakt av både andre og tredje og fjerde grad, MiB (Men in Black) dukker opp, og underlige ting skjer med tid og rom. Det som aldri blir helt klart for meg, er om dette er noe som skjer bare med David, eller om det også skjer med resten av verden. At David er en litt annerledes gutt er nemlig helt åpenbart. De gangene han kommuniserer med vanlige folk langs veien virker han klønete og utilpass, han har muligens Aspergers eller lignende.

Det er en del nerdete humor i boken, kulturelle referanser av ymse slag – og MiB som åpenbart bruker Google translate når de snakker. Men den er samtidig litt skummel, især med tanke på at det er en ensom 13åring som opplever alt sammen, mens han hele tiden lengter hjem.

Jeg blir ikke helt klok på boken – som sagt er jeg personlig ganske glad i rare fakta om verdensrommet og kvantefysikk og den slags, men for en som ikke er interessert i sånt kan den nok bli tung å komme gjennom. Jeg klarer heller ikke helt å avgjøre om den passer best for nerdete ungdommer (og voksne), eller voksne som vil prøve å forstå hvordan en ekstremt nerdete ungdom tenker. Den passer kanskje like godt for begge.

Men jeg har lært mye nytt, blant annet hva Googol er, og at Google er oppkalt etter begrepet. Og så har jeg lært hvor farlig dihydrogenmonoksid kan være;-)

Advertisements

One Response to UFO! UFO! av Tore Aurstad

  1. Tilbakeping: Ufo! Ufo! – Tore Aurstad | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: