Agnes i senga

Agnes i sengaAgnes i senga er kanskje det mest kjente palindromet på norsk – et ord eller en frase som betyr det samme når det leses forlengs og baklengs. Boken til Heidi Linde handler om nettopp dette: Agnes som ligger i senga.

Hun har nettopp blitt dumpet av kjæresten sin, William, som har funnet seg en ny. Dermed må hun flytte ut av leiligheten hans, og faren lar henne bo i en leilighet hvor en av leieboerne hans, Åsa, bor. Åsa er i praksis i 6 uker, og har latt mye av sine personlige saker bli stående igjen. Det første Agnes gjør når hun flytter inn er å dra sengen fra soverommet til stuen, og legge seg i den. Hun er sykemeldt fra jobben som flyvertinne (‘flight attendant’) og tilbringer mesteparten av de neste to ukene til sengs, mens hun sørger over det brutte forholdet.

I løpet av boken får vi tilbakeblikk til Agnes’ forhold til William, og til forholdet til far og bror. Det tegnes et selvutslettende og ubehjelpelig bilde av hvordan Agnes forholder seg til dem. Ingen av mennene virker spesielt sympatiske, og man aner at Agnes ikke taper mye ved bruddet med William, eller ved å holde avstand til familien. Bare hun kommer seg over ydmykelsen over å bli avvist kommer hun nok til å klare seg helt utmerket, tenker jeg mens jeg leser – og da er det gjerne ikke så dumt å legge seg til sengs et par uker.

Etterhvert dukker Samuel opp, han prøver å finne Åsa, som han trodde han hadde et forhold til. Agnes forteller ham løgner om både Åsa og seg selv, og vikler seg inn i en labyrint av usannheter, til det hele bryter sammen og Agnes må velge annerledes

Jeg kjenner meg igjen i måten boken beskriver sorgen over å bli avvist, ydmykelsen over at den du er glad i velger en annen. Agnes tillater seg selv å synke ned i ynkelig selvmedlidenhet — hun dikter opp scenarier om sin egen begravelse hvor William sørger tungt (og hvor Samuel på fiffig vis har en rolle, før han en gang er presentert i boken), og triumferende telefonsamtaler med eksen, når han ringer for å tigge henne om å komme tilbake. Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i slike patetiske fantasier, og alle kan forstå at det er en del av det å bygge opp selvbildet igjen.

Agnes i senga kan minne om bøkene om Bridget Jones – bare mørkere. Heidi Linde blander det tragikomiske med det tragiske på elegant vis, hun får meg til å rødme av Agnes pinlige øyeblikk, samtidig som jeg føler sterkt med henne.

Det er i det hele tatt behagelig å lese en ‘feel good’ roman mens man samtidig opplever at man leser kvalitet. Som å spise mørk sjokolade – det er snop, men med sunne antioksydanter.

Har skolebiblioteket ditt boken?

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: