Neil Gaiman og The Ocean at the end of the Lane

Mange kjenner den engelske forfatteren Neil Gaiman fra tegneseriebøkene The Sandman. Dette er en serie fortellinger som kom ut i årene 1988-96, og som siden er blitt stående som noe av det beste innen sin sjanger. Tegnerne veksler, men alle er tro mot Gaimans unike, mytiske univers. Han beveger seg i en virkelighet litt på siden av vår egen, hvor alt mennesket fabler om har fått liv, og eksisterer parallelt med oss. The Sandman er den engelske utgaven av ‘Ole Lukkøye’, men en langt dystrere variant. Hans egentlige navn er Drøm, og blant søsknene hans finner vi blant annet Døden, Delirium og Drift – og det er dem historiene i Sandman handler om.

Gaiman har gitt ut en rekke romaner både for voksne, ungdom og barn – Stardust, Neverwhere, American Gods, Coraline og The Graveyard book (på norsk Kirkegårdsboken, allerede anmeldt her på bloggen) er blant de mest kjente. En absolutt favoritt hos meg er American Gods (på norsk Amerikanske guder), den er en av de bøkene jeg gjerne vender tilbake til. I romanen er alle gudene som noensinne har kommet med menneskene til Nord-Amerika fortsatt til stede, selv om folk har sluttet å tro på dem. Det er en fantastisk fabel med innslag fra all verdens mytologier, med Odin i sentrum – og mye bisarr humor.

Den siste utgivelsen fra Gaiman er The Ocean at the end of the Lane. Dette er en voksen-roman, men fungerer også godt for ungdom. Den handler om en mann som kommer hjem til stedet han vokste opp, på grunn av en begravelse. Barndomshjemmet er revet, men han oppdager et hus nederst i gaten som han vagt husker. Han går inn i hagen ved huset, setter seg på en benk ved en liten dam, og så kommer alle minnene fra da han var syv år tilbake.

GaimanOcean

Etter dette er historien fortalt gjennom gutten, som blir venn med Lettie, den yngste av de tre kvinnene som bor i huset – hun viser seg raskt å ikke være en helt vanlig jente. Og dammen bak huset viser seg å være noe langt mer enn en dam, og verden ganske annerledes enn det voksne vil ha den til å være.

Alt det fantastiske som skjer med gutten (som vi ikke får vite navnet på) presenteres som nøkterne sannheter, og han stiller aldri spørsmål ved det han opplever. Det får meg til å tenke på alt ved barndommen jeg har glemt, hvordan jeg tenkte, hvordan jeg opplevde ting. Verden fremsto sannsynligvis som et magisk og ukontrollerbart sted, uten at jeg reflekterte over det. Slik fortelles også det som skjer med barnet i denne historien.

Gaiman klarer ubesværet å balansere mellom det lekent uvirkelige og det ubehagelig realistiske. For selv om dette er en fantasifull barndomsskildring er det på mange måter en litt ekkel bok. Litt på samme måte som i Coraline, som er direkte nifs.

Neil Gaiman er født i 1960 og bor i USA. Flere av bøkene hans er filmatisert (Neverwhere, Stardust, Coraline …), og han har også skrevet manus kun for film (anbefaler å sjekke Mirrormask). Denne boken er nå oversatt til norsk, så da håper jeg mange kommer til å lese den, for den er en av Gaimans beste, synes jeg.

Til slutt et sitat fra Neil Gaiman som bibliotekarer elsker å gjengi:

’Google can bring you back 100.000 answers, a librarian can bring you back the right one.’

Bedre kan det ikke sies.

Nysgjerrig på om ditt skolebibliotek har bøker av Neil Gaiman? Sjekk her.

Advertisements

4 Responses to Neil Gaiman og The Ocean at the end of the Lane

  1. Tilbakeping: The Ocean at the End of the Lane – Neil Gaiman « KNIRK

  2. Tilbakeping: Neil Gaiman: Havet i enden av veien | Karis bokprat

  3. Tilbakeping: The Ocean at the End of the Lane – Neil Gaiman | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

  4. Tilbakeping: Min rangering av fantasy i skolebiblioteket | LeseHorden

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: