Dette burde skrives i nåtid, av Helle Helle

HelleHelleDen unge jenten Dorte Hansen driver formålsløst rundt i livet – hun har en vag ambisjon om å skrive, men skriver tilsynelatende ingenting i løpet av det tidsrommet fortellingen varer. Historien begynner idet hun flytter inn i et hus like ved jernbanelinjen, og forteller alle at hun skal studere ved universitetet. Det gjør hun ikke, i stedet reiser hun inn til byen på dagtid bare for å vandre omkring, handle småting og gjøre det som faller henne inn. I tilbakeblikk får vi høre om da hun bodde sammen med en ekskjæreste, og hvordan forholdet tok slutt. Nye forhold til nye menn dukker opp, nesten like umotiverte og ambisjonsløse som henne selv. Et gryende forhold i slutten av boken representerer kanskje noe nytt og annerledes, eller kanskje ikke.

Forholdet til foreldrene virker svært distansert, men Dorte har et nært forhold til den 20 år eldre tanten, som heter det samme som henne selv. Hun bor hos henne i perioder, og det blir etter hvert åpenbart at de to ikke bare deler navn, men også personlighetstrekk og oppførsel. Dét lover ikke godt for den unge Dorte.

Det er ikke åpenbart hvorfor tittelen er som den er.  Kanskje den viser til Dortes manglende evne til å bruke øyeblikket, i stedet for bare å drive omkring. Jeg sitter igjen med en følelse av at perioden som beskrives er en pause i Dortes liv, i en lang rekke av mange.

Boken er godt skrevet og godt oversatt, med mange gode språklige bilder og fine situasjonsbeskrivelser – det er dessuten en litt sår humor mellom linjene som bidrar til at man sympatiserer med Dorte. Likevel, jeg har bange anelser for hvordan det skal gå med henne videre, og jeg vet ikke om jeg egentlig er særlig interessert heller.

Helle Helle (1965) er dansk og har utgitt flere bøker, seks av dem er oversatt til norsk, alle av Trude Marstein.

Advertisements

One Response to Dette burde skrives i nåtid, av Helle Helle

  1. Tilbakeping: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til, av Liv Marit Weberg. | LeseHorden

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: