Divergent av Veronica Roth

Det var med en viss skepsis jeg begynte å lese Divergent, siden jeg ante at den kom til å ligne på en type ungdomsserie som det etter hvert begynner å bli ganske mange av. Og det viste seg at mistanken var velbegrunnet – den benytter seg blant annet av tydelige elementer både fra Harry Potter og Hunger Games. Men likevel står fortellingen på egne bein, og har kvaliteter som gjør at den skiller seg ut.

divergent-wallpaper

Handlingen foregår i en parallell virkelighet, eller i en fjern framtid, i et avgrenset samfunn (tidligere Chicago) hvor menneskene etter å ha fylt 16 år deles inn i 5 fraksjoner, alt etter hvilken egenskap som definerer dem. Fraksjonene kalles Uselvisk, Sannferdig, Fredsommelig, Lærd og Fryktløs. Vår heltinne, Beatrice, er oppvokst i fraksjonen Uselvisk, men velger Fryktløs. Etter en test har hun fått vite at hun er en såkalt Divergent, en som ikke lar seg plassere i en enkelt fraksjon, men kunne passet i flere. Dette får hun beskjed om å holde hemmelig, Divergenter blir ikke akseptert av fraksjonenes ledere.

Opptaksprøvene for å bli fullverdig medlem i Fryktløs viser seg å være ganske brutale, og bare de ti beste lykkes. Beatrice (eller Tris, som hun nå kaller seg), strever til å begynne med å klare testene, men oppdager etter hvert at hun har egenskaper som plasserer henne blant de beste. En gryende forelskelse, og økende konflikt mellom fraksjonene bidrar til å øke spenningen i boken, som ender dramatisk.

Boken lar noen sentrale spørsmål stå åpne, som jeg håper vi får svar på senere i serien. Bakgrunnen for hvorfor samfunnet er delt inn slik det er blir i liten grad berørt, og det at det er et stort gjerde rundt byen hører vi lite om. Hvorfor er gjerdet der? Hvorfor bevoktes det, og hvorfor låses portene utenfra, og ikke innenfra? Jeg stusser litt over at en så smart person som Tris ikke grubler mer over disse spørsmålene, men jeg lar det passere, siden hemmelighetene sannsynligvis skal avsløres i bok nummer to og tre.

Boken ble utgitt i USA i 2011, da var forfatteren Veronica Roth 23 år gammel – dette er hennes debut. Oppfølgeren heter Insurgent, og har vært på det engelskspråklige markedet  siden 2012 – men når den eventuelt kommer på norsk har jeg ikke klart å finne ut. Den siste boken i trilogien, Allegiant, skal utgis i oktober i USA.

Og Divergent er (selvsagt) i ferd med å bli film, mer om det her.

 

Se her om biblioteket ditt har boken.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: