Hele livet på en dag

Richman_HeleLivetPaEnDag

av Alyson Richman

2009: Josef skal i bryllupet til sin sønnesønn og storgleder seg. Det finnes kun få dager med glede i livet hans, siden han bærer en stor sorg og savn i hjertet.

På festen får han øye på en eldre dame og gjenkjennelsen tar nesten pusten fra ham. Han går bort til henne, tar armen hennes og stirrer på det inntatoverte blå nummeret: «Lenka, husker du meg? Jeg er Josef, ektemannen din.»

1930 tallet: Lenka er kunststudent ved kunstskolen i Praha og fører et fornøyd liv, selv om skyggen av en snar krig ligger allerede på familien og byen. Familien hennes er jødisk og faren mister allerede alle kunder.

Vera er bestevenninnen til Lenka og inviterer henne på en utflukt til familiens feriehus på landet. Hun forelsker seg hodestups i broren til Vera, Josef. De to opplever noen veldig lykkelige og herlige dager. Josef lover henne å skaffe visum til hele hennes familie, hvis hun bare gifter seg med ham og drar til Amerika. De gifter seg i all hast, men på bryllupsnatten tilstår han, at han kun klarer å skaffe visum til henne.

Lykken mellom de nygifte varer ikke, siden Lenka nekter å la familien sin i stikken. Joseph drar og kort tid etter kommer dårlige nyheter, som tar knekken på Lenka. Men dette er kun begynnelsen, fordi snart blir hun sendt til Therezia-konsentrasjonsleir…

Boka er inspirert av en sann historie og er helt umulig å legge fra seg. Velskrevet, troverdig og med protagonister, som vi kan identifisere oss med. Selv om vi har lest mye om krigens grusomhet før, slutter handlingene i boka ikke å sjokkere.

Anbefales på det  sterkeste.

Sjekk her om biblioteket ditt har boka.

Advertisements

Om manuelalesehest
Skolebibliotekar med engasjement for formidling, informasjonskompetanse og bibliotekpolitikk. I tillegg økonerd, ishockeyspiller, WCS-danser og hobbypianist.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: