Fallvann av Mikael Niemi

fallvannEtter en lang og ekstremt regntung høst er demningen ved Luleå i Nord-Sverige bokstavelig talt på bristepunktet – og det er dét den gjør, den brister.

Hjerteskjærende drama utspiller seg mens vannet raser nedover mot demningene lenger nede i vassdraget, som også brister, og katastrofen øker i styrke. Gjennom hele boken følger vi noen få enkeltskjebner – og ikke alle går det bra med. Det er heseblesende spennende til tider, som Sofia , som i stedet for å flykte bort skynder seg motsatt vei. Hun vil hjem for å sjekke om datteren har gått på skolen, eller om hun ligger og sover, og dermed kommer til å bli tatt av vannmassene.  Hun havner midt i et mareritt av flyktende mennesker, i en gigantisk, fastlåst bilkø. 

Eller Lovisa, som havner midt i flommen, inne i et flytende hus. For ikke å snakke om helikopterføreren som må se andre bli feid vekk av vannmassene, selv om han desperat har forsøkt å hjelpe dem.

Både heroiske og avskyelige ting skjer – mens noen er mest opptatt av å hjelpe andre, er andre opptatt av å hevne seg. Det er som om naturens vanvittige råskap smitter over på menneskene.

Selv om boken på sett og vis er ubehagelig å lese, er den likevel mest spennende. Den fungerer nok best som ren underholdning, men klarer også å si noe om hvordan mennesker reagerer i ekstreme situasjoner. Og for vestlendinger med mye regn, smale dalføre og bratte skråninger er det ikke vanskelig å forestille seg utgangspunktet for romanen.

Mikael Niemi er svensk, og mest kjent for oppvekstromanen ”Populærmusikk fra Vittula”. Hans forrige bok var en ungdomsroman, ’Bomb dem’ som tidligere er anmeldt på denne bloggen.

 

Sjekk her om biblioteket ditt har boken.

Advertisements

One Response to Fallvann av Mikael Niemi

  1. Tilbakeping: Fallvann – Mikael Niemi | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: