Dødelig kaos, av Matt Dickinson

dødeligDødelig kaos er en action-fylt, spennende ungdomsroman om at små ting kan føre til store konsekvenser, og at alt henger sammen.

 
Tittelen viser til kaosteorien, også kalt sommerfugleffekten, som i Wikipedia beskrives slik: ’.. en teori som handler om at enkelte ikke-lineære systemer er kaotiske fordi de under gitte forutsetninger kan gi uforutsigbare resultater.’ Sagt på en enklere måte betyr det at en liten bevegelse (f.eks en sommerfuglvinge som slår), kan sette i gang en rekke av uforutsette bevegelser som ender opp i store, vidtrekkende hendelser (f.eks orkan i Stillehavet).

Boken begynner, ganske riktig, med en sommerfugl som flyr av gårde, og skremmer en liten kanin, som igjen får en veddeløpshest til å snuble, og så videre. Ulike mennesker over hele kloden – USA, Mount Everest og Malawi, blir påvirket av det som settes i gang, og det hele ender i én stor og dramatisk hendelse.

Korte kapitler som springer mellom ulike karakterer bidrar til å intensivere handlingen – kapitlene blir knappere og mer handlingsmettet jo nærmere man kommer klimaks, og jeg merket at jeg leste fortere for å komme til slutten. Det ga en nesten filmatisk opplevelse, og bidrog også til den stigende spenningen.

I etterkant av lesingen prøvde jeg å tenke tilbake på hvordan hendelsene hang sammen, og diskuterte også med sønnen min på 13 som også har lest (og anmeldt) boken. Noen sammenhenger er mer åpenbare enn andre, og noen detaljer mer ’skjebnesvangre’ – men i det store og det hele virker sammenhengen troverdig. Det jeg er mest kritisk til er måten den er rundet av på: historien/hendelsesforløpet slutter på samme sted som den startet, det opplevdes unødvendig – en åpnere slutt hadde understreket at dette er uendelige prosesser som aldri egentlig begynner eller slutter.
Men det er interessant å tenke seg at ens egne tilfeldige handlinger i løpet av en dag kan ha betydning for det som skjer med andre, uten at man selv har den fjerneste anelse om det. Alt er tilsynelatende tilfeldig, men muligens styrt av en voldsomt komplisert logikk likevel. 
Boken er utmerket underholdning og fungerer godt slik den er ment, som et spennende tankeeksperiment.

PS – Dette er den første boken i en spenningsserie, hvor naturkreftene skal stå for dramatikken. På nettsiden http://www.mortalchaos.com/ kan man lese mer om forfatteren og bøkene.

 

Sjekk om biblioteket ditt har boken her

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: