Solfuglen av Christie Watson

’Solfuglen’  er historien om tolv år gamle Blessing og hennes fjorten år gamle bror Ezikiel, som må flytte fra det komfortable livet i Lagos til slummen i Nigerdeltaet. Faren har funnet en annen kvinne, og moren blir tvunget til å flytte hjem til besteforeldrene.

Det fattige livet på landsbygden er ganske annerledes enn det Blessing er vant til, men i bestemoren finner hun et sterkt og trygt forbilde. Bestemoren er jordmor, og velger seg Blessing som lærling. Gjennom hennes øyne får leseren sterke skildringer av tøffe fødsler og omskårede kvinner – en tradisjon bestemoren har et mer nøkternt forhold til, men Blessing tar sterkt avstand fra. Moren mistrives med det fattige livet, og arbeider hardt for å komme ut av det. Når hun finner seg en ny, hvit mann er de økonomiske problemene over, men Ezikiel reagerer med raseri, og historien utvikler seg i dramatisk retning.

Boken gir et fargerikt og til tider komisk bilde av miljøet rundt Blessing, men alltid med en dyster undertone. Vi får høre om utenlandske oljefirma som utnytter ressursene og forurenser, tradisjoner som undertrykker, korrupsjon og væpnede konflikter – omgivelsene er utrygge og brutale. Mye spenning, men også mye hverdagsskildringer – og til tider tenker jeg at det blir litt for mange langdryge, litt ufokuserte beskrivelser av hverdagskonflikter. For min del kunne gjerne boken vært minst en fjerdedel kortere.

Det mest fascinerende ved den er beskrivelsen av livet på landsbygden i Nigeria – så ekstremt forskjellig fra vårt overklasseliv i Vesten. Boken er skrevet av en engelsk kvinne (med nigeriansk mann), men virker overbevisende, og jeg tror på tolv år gamle Blessing. Boken passer like godt for ungdom som for voksne.

Tittel: Solfuglen (originaltittel ’Tiny sunbirds far away’)

Forfatter: Christie Watson

Forlag: Juritzen forlag

Utgitt: 2012

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: