Jenteloven av Annette Münch

‘Jenteloven’ av Anette Munch handler om 16-åringen Saga som må flytte fra faren og det trygge livet på et lite tettsted, til moren som bor i storbyen. Der må hun begynne på ny skole og finne nye venner, noe som byr på tøffe utfordringer. Saga finner raskt støtte og trygghet i en liten jentegjeng som tar henne med inn i en fremmed verden med svært harde realiteter, langt fra den virkeligheten hun selv har vokst opp i. Men hun skjønner etter hvert at gjengen følger et strengt sett av indre lover, og at straffen for å bryte dem er nådeløs.

Fortellingen bygges opp med en jevn spenningskurve, som ender i et dramatisk oppgjør mellom gjengmedlemmene. Beskrivelsen av miljøet og av Sagas utvikling fungerer godt, hvordan hun går fra å være en naiv, ”vanlig” jente, til en som sprenger flere grenser enn man ville trodd var mulig i begynnelsen av boken.

 De andre jentene i gjengen er beskrevet som harde og utilnærmelige, men i små glimt får man innblikk i hvordan de er bak fasaden, hvorfor de er blitt som de er blitt. Disse glimtene kunne vært tydeligere, slik at de harde jentene ble mindre endimensjonale, og slik hjulpet oss til å forstå hvorfor Saga føler så stor lojalitet til gjengen som hun tilsynelatende gjør. Jeg blir nemlig ikke helt overbevist om at Sagas problemer med flytting og foreldrenes svik, er nok til at hun forkaster alle sine tidligere verdier i løpet av noen korte måneder.

 Men ‘Jenteloven’ er en spennende og godt fortalt historie, og det er befriende å lese om jenter som både er selvstendige, nådeløse og brutale – vanligvis er det jo gutter som blir tildelt slike egenskaper. Og selv om boken tar opp vanskelige tema som omsorgssvikt, vold og kriminalitet, kan den fint leses først og fremst som en spenningsroman. Og til tross for tittelen: den passer like godt for gutter som for jenter!

 Dette er Anette Munchs andre roman – den ble nominert til Brageprisen i 2009.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: