Skyt appelsinen

Jeg er stygt redd for at dette blir den andre panegyriske anmeldelsen på denne bloggen på kort tid (se anmeldelsen av Tegn). Mikael Niemi, kjent fra Populærmusikk fra Vittula, klasker til med en ungdomsroman av de sjeldne.

Bomb dem! heter den nye romanen til svensken, som ifølge baksiden er inspirert av de finske skolemassakrene. Den 16-årige, navnløse hovedpersonen føler seg misforstått, utilpasset og ensom. Etter at han blir avvist av en jente i alles påsyn, går han helt og holdent opp i rollen som outsider, etter hvert i samspill med andre. Han ser på seg selv som et misforstått diktgeni, og bokens bakenforliggende tema er hvor farlig en slik utenforskap kan være. Men boken peker også på muligheter til å komme seg ut av mørket.

Lest dette med ensomme gutter og fremmedgjøring før? Ikke i Niemis lettleste, medrivende og fantastisk morsomme stil. Språket hopper sprelsk avgårde som en fisk på land med latterkrampe, og det er umulig å legge boken fra seg. Det finnes flere scener der jeg lo høyt, blant annet en hylende morsom krangel i klassen om kjønnsroller, og de mildt sagt unyanserte skildringene av moren. Attpåtil blir gutten slått ned av selveste Knut Hamsun.

Disse morsomme episodene skygger på ingen måte for bokens alvorlige tematikk, men gjør den mer levende og fengende. Niemi balanserer hårfint mellom burlesk humor og skremmende alvor, uten å skli ut i forenklinger eller moraliserende pekefingre. At alle andre karakterer i boken fungerer som statister får så være (friker, kakser, nerder, sytete foreldre), det er jo tross alt det som er poenget: å beskrive en ungdom som ser seg på selv som et geni: den Ene mot alle andre.

Eneste minus med boken må være den lite fristende forsiden, og den unødvendig sensasjonslystne oversettelsen av tittelen (originaltittelen er Skjut appelsinen, som fungerer utmerket på norsk). En av de beste ungdomsbøkene jeg har lest i år, og den må gjerne leses i samspill med filmer som Vi må snakke om Kevin og Elephant. Her lukter det klassesett!

Niemi, Mikael. Bomb dem! Cappelen Damm 2012, 201 s.

Advertisements

One Response to Skyt appelsinen

  1. Tilbakeping: Fallvann av Mikael Niemi | LeseHorden

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: