Jeg, jeg, jeg er Zlatan

Selvbiografien til Sveriges ubestridte fotballkonge Zlatan Ibrahimovic har gått som varmt hvetebrød over den digitale skranken i Sverige, og får gutter i hele Skandinavia til å bli reine lesehester. Om den innfrir? Ja og nei.

Språket først. Boken, som er ført i pennen av forfatter David Lagercrantz, har et lett, muntlig preg med korte setninger og mye slang. Det gjør boken troverdig og særdeles lettlest, godt hjulpet av inndelingen i korte kapitler. Beskrivelsen av avgjørende situasjoner på banen er spennende som små krimfortellinger.

Interessant i en større sammenheng er koblingen mellom Zlatans oppvekst i Rosengård (ja, kvartalet Frp brukte som skrekkeksempel på mislykket integrering) og hans senere suksess. En klassisk Askepott-historie som tegner et troverdig bilde på det mer og mer klassedelte folkhemmet.

Interessant er også å lese om hva som skjuler seg bak overskriftene i sportsavisene: hvordan overganger fungerer i praksis, stemningen i garderoben, kommunikasjonen mellom treneren og spillerne. Man får tilfredsstilt en god del se-og-hør behov i løpet av boken, spesielt de fotballinteresserte blant oss.

Etter hvert som man blir bedre kjent med den oppfarende, individualistiske Zlatan, blir fortellingen mindre fengende. Man savner litt mer fokus på fenomenet fotball, og hva som gjør dette spillet så uendelig fascinerende for mange. Når man leser om n’te konflikt med den og den spilleren, og for n’te gang får høre hvor god ikke Zlatan er, begynner man å gå litt lei. Han viser forbløffende lite evne til å sette seg inn i andres synspunkter, og det finnes ikke fnugg av selvkritikk i boken.

Et lite visuelt minus er svart-hvitt bildene som dekker de første noen og førti sider i boken. De kunne til fordel vært litt mer forseggjorte og i farger, og gjerne blitt plassert midt i boken.

Alt i alt en glimrende bok til ungdom med lesevegring som trenger en første dytt inn i bøkenes verden. Og for trente lesere tar det tross alt ikke mer enn en halv dag å toge seg gjennom boken.

Ibrahimovic, Zlatan. Jeg er Zlatan. Font forlag 2011.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: