Sirkelen – ny svensk fantasyserie

Tittel: Sirkelen
Forfatter: Mats Strandberg og Sara Elfgren
Forlag: Gyldendal
År: 2012
Sidetall: 520
Sjanger: Fantasy/grøss


Denne svenske boken har vært en snakkis blant bokbloggerne en stund og nå på nyåret virker det som «alle» har lest eller leser den. Den har blitt en svensk sensasjon og det var stor konkurranse om rettighetene som visst er veldig uvanlig for skandinaviske ungdomsbøker. Nå har jeg  lest den også. Dette var kanskje en av de bøkene jeg gledet meg mest til i år så fallhøyden var derfor stor.

Det skjer i Engelfors, en liten by i Sverige. En gutt ved den videregående skolen blir funnet død på toalettet, tilsynelatende har han tatt sitt eget liv. Ingen stiller egentlig spørsmålstegn ved det, for Elias var jo en «outsider» og et mobbeoffer. Etterhvert oppdager seks helt forskjellige jenter at merkelige ting begynner å skje rundt dem og med dem. En natt da månen lyser rødt bringes de på uforklarlig vis til et samlingspunkt i skogen. I tiden som kommer blir de nødt til å samarbeide for å redde både sine egne liv og ikke minst verden mot ondskapen. De er de Utvalgte…

Twilight møter Fucking Åmål har denne boken blitt slått opp som. Jeg kan forstå Fucking Åmål-referansen koblet med noe overnaturlig, men dette har ingenting med vampyrer å gjøre og det er heller ingen udødelig kjærlighetshistorie i fokus. Derimot handler det om livene til seks veldig forskjellige unge jenter i en svensk småby. Du har Ida; den ufordragelige og populære jenten, Vanessa; den litt harry jenten som bryr seg mest om å feste, Linnea; Elias sin bestevenninne, er som han en outsider med en tøff holdning og utseende, Minoo; den skoleflinke og litt nerdete jenten og til slutt Anna- Karin, det utvalgte mobbeofferet. Disse blir tvunget til å samarbeide til tross for sine ulikheter og ikke minst ubehagelige forhistorier (som mobberen og mobbeofferet).

Dette er spennende, nervepirrende og uforutsigbart. Boken tar opp vanskelige temaer som dop, sex, mobbing, selvmord og spiseforstyrrelser, som gjør hovedpersonene mer troverdige, ved at de har «virkelige» problemer. Jeg synes likevel at forfatterne kunne tatt denne problematikken enda lengre eller dypere, men det kan være en av ulempene ved at vi følger fire personers synsvinkel og ikke en (Linnea og Ida ser vi gjennom de andre fires øyne). Vi blir likevel godt kjent med jentene og får se andre sider av dem enn de helt overfladiske, kanskje bortsett fra mobberen Ida. Jeg kunne ønske at boken var litt mørkere og sårere, for det kan være den er litt for preget av å ha merkelappen ungdomsbok. Dette er absolutt ingen bok for barn og når forfatterne først tar opp disse vanskelige temaene synes jeg som sagt at utførelsen kunne vært enda litt bedre. Dette gjelder også den farlige situasjonen de Utvalgte er i og ondskapen som avdekkes, det kunne vært enda litt mørkere. Forfatterne har kanskje gapt over litt mye ved å både skildre fire tenåringsjenters liv  samtidig som det skal være en fantasyhistorie, men det vil de to neste bøkene vise. Jeg synes også den på mange måter minner meg om John Avjide Lindqvist sin bok La den rette komme inn, som også  kombinerer oppveksthistorie med overnaturlige elementer og den likte jeg bedre.

Når alt dette er sagt så er boken både lettlest, fengende og god, men kanskje ikke fullt så fantastisk og original som jeg håpet på forhånd.  Det kommer to bøker til i Engelfors-trilogien der vi kan bli bedre kjent med karakterene og ikke minst de overnaturlige elementene. Den neste boken på norsk kommer i 2013 og skal hete Ild.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: