Lyntyven

Tittel: Lyntyven
Forfatter: Rick Riordan
Serie: Percy Jackson

Forlag: Schibsted
Sider: 389
Først utgitt: 2009

Sjanger: Fantasy

Lyntyven handler om en tolv år gammel gutt som har det ganske vondt, men så viser det seg at han egentlig har magiske evner, og må gå på en spesiell kostskole for magiske barn, og så er det ond fiende som prøver å drepe ham og foreldrene hans fordi han er utvalgt til å redde verden.

Det er nesten som om jeg har lest denne boken før…

For nesten femten år siden kom det ut en bok som het Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Den ble en av tidenes største salgssuksesser, og gjorde forfatteren til milliardær. Når noe går så bra blir det gjerne kopiert.

Lyntyven er den beste Harry Potter-kopien jeg har lest. Du får bestemme om det var pent eller stygt sagt. Jeg tror de som liker Harry Potter liker denne, og jeg tror den kanskje vil bli likt av folk som ikke liker Harry Potter også. Historien ligner, men denne boken har en helt annen tone. Hvis du synes Harry Potter er litt… …søt… …så er Percy Jackson kanskje din greie.

For det første er Percy Jackson ikke søt. Han er dyslektiker, lider av ADHD, og har adferdsvansker. Han har blitt kastet ut av seks skoler på seks år. Han skjønner ikke hvorfor, før han en dag finner ut at han er en ”halvblods”: Moren er et vanlig menneske, men faren er en gresk gud. De gamle greske gudene, tordenguden Zevs, visdomsgudinnen Athene, havguden Poseidon, krigsguden Ares osv. er nemlig høyst virkelige.

Det viser seg faktisk at det er nok uekte barn av de greske gudene i verden til at de trenger en egen skole. Bl. a. fordi de er dyslektikere, lider av ADHD, og har adferdsvansker. Det er i og for seg en lettelse for Percy å få en forklaring, og treffe andre «halvblods» i samme situasjon. Det er bare det at ikke bare gudene er virkelige – det er alle monstrene fra de greske mytene også. Verden trenger helter som kan ta seg av dem, og en høyst motvillig Percy er den som ender opp med jobben.

For det andre blir historien fortalt av Percy Jackson selv, og det gjør det hele mye morsommere. Han forteller som han snakker, sleivkjeftet, sarkastisk, snart bråkjekk og snart selvironisk. Det passer historien godt – alle de oppblåste gudene og monstrene trenger å jekkes ned noen hakk. Dessuten passer det bra på Percy selv. Han er ikke noe til å lese og skrive, men han kan snakke for seg.

«Lyntyven» er første bok i serien om Percy Jackson, skrevet av Rick Riordan. Det er fem bøker i serien, hvorav fire bøker har kommet på norsk så langt. Selv om serien er skrevet for yngre tenåringer, har den godt bra blant eldre ungdom også. Filmen om «Lyntyven» kom for to år siden (der er alle personene 17 i stedet for 12).

Advertisements

Om berntlagebreivoll
Bibliotekar

2 Responses to Lyntyven

  1. Jeg holder på med bokprat for tiden, og jobber med hvordan best å presentere denne boken for en klasse. Etter å ha forsøkt et par ganger med å gjøre det omtrent som i innlegget over, så tror jeg det kanskje er bedre å begynne med handlingen. Omtrent det som står i avsnitt i 4-5, bare enda mer konkret.
    I neste omgang kan jeg bli mer abstrakt, peke på grunntrekkene og spørre elevene om de kjenner det igjen. Det har jeg fått god respons på, all kjenner igjen Harry Potter, og jeg har også fått høre at de liker å kjenne igjen og ha noe å si om noen av bøkene jeg snakker om (det gjør de kanskje ikke i den vanlige litteraturundervisningen?).
    Så tror jeg jeg må være mer konkret om forskjellen i tone mell Percy Jackson. Jeg tror jeg skal prøve å rett og slett lese opp et lite avsnitt av hver.

  2. Tilbakeping: Min rangering av fantasy i skolebiblioteket | LeseHorden

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: