Et hull i sjelen

Tittel: Et hull i sjelen
Forfatter: Kjetil Johnsen
Serie: 4 Venninner

Forlag: Cappelen Damm
Sider: 172
Først utgitt: 2007

Sjanger: Spenning

En ung jente blir funnet død, naken, pakket i plast. Slik begynner boken – og så hopper vi tre uker bakover i tiden. Hvor vi møter fire unge jenter: Benedicte, Nora, Trine og Vilde. Nå skal vi følge dem, dag for dag, fremover mot mordet. For vi vet at det er en av de fire som dør – vi vet bare ikke hvem… 

Et hull i sjelen er første bok i serien 4 venninner, og vi må lese alle ti bøkene i serien for å få vite svaret. Det høres mye ut, men hver bok er ganske tynn, og det er ikke så mye tekst på hver side. Jeg tror man kunne samlet hele boken i ett bind, så hadde den blitt omtrent som en Twilight-bok. Serien ble først utgitt i 2007-2008 med navnet 3 venner. Nå har den kommet på ny med nytt navn, og de nye utgavene har fått et mye kulere design.

De fire jentene har hengt sammen siden de var små. Nå går de i 10. klasse, og er fremdeles bestevenninner, selv om de egentlig er blitt ganske forskjellige. Benedicte er blondinen som er opptatt av klær, sminke og gutter. Nora er den lille grå musen ingen legger merke til. Trine er kaptein på fotballaget. Vilde er svartkledd og opprørsk. Kanskje kjenner de hverandre ikke så godt som de tror, heller. Alle fire har hemmeligheter, noe som ingen andre må vite om.

  • Er det derfor en av dem kommer til å bli drept? Blir en av hemmelighetene avslørt?
  • Eller er det den manipulerende, ondskapsfulle nye lærerinnen, Synnøve Viksveen, som forårsaker drapet?
  • Eller det den nye gutten i klassen med den mystiske fortiden, Nick, som kommer mellom jentene? Er det det som til slutt fører til mordet?

Slik blir vi sugd inn i handlingen – vi må bare finne ut hvilken av alle trådene i handlingen som fører frem til mordet. Samtidig lærer vi jentene å kjenne, vi føler med dem, og vi sitter håper at de bare, bare ikke er hun vi like best som blir drept. Men en av dem må det være…

Dette er en bok skrevet for 16-17 år gamle jenter, ikke for menn over 40. Den er ikke egentlig min greie, for å si det sånn. Jeg kan likevel se at Kjetil Johnsen har gjort en god jobb med det han prøver å få til. Han skaper spenning ut av intrigene og følelsene mellom jenter i tenårene, det er litt drama, litt kjærlighet, litt såpeopera, litt krim, litt psykologisk thriller. Jeg tror fans av TV-serien og bokserien Pretty Little Liars vil like dette godt. På bloggen sin nevner han den gamle TV-serien Twin Peaks som et forbilde – det er jo en referanse som passer for min generasjon.

Advertisements

Om berntlagebreivoll
Bibliotekar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: