Utfor

Utfor er den fantastisk gode debutromanen til den svært unge forfatteren Berg fra Ålesund (født 1988!). Denne uforutsigbare fortellingen er lett å lese, har komplekse hovedkarakterer og er skrevet med imponerende stilsikker penn.

Boken handler om ungdomsskoleeleven Lea som flytter med foreldrene sine fra byen til en avsidesliggende øy, fordi hun ble mobbet på skolen. På øya bor det fire andre ungdommer, som alle på sitt vis faller utenfor. Relasjonene mellom disse fem er fulle av spenning, forventning, usikkerhet og sinne. En av dem, Jonas, har et vanskelig forhold til alle de andre, og det er opp til Lea å finne ut hvorfor. I tillegg har hun sine egne problemer å stri med, både i forhold til hennes fortid som mobbeoffer og med å finne seg til rette på den nye skolen.

Selv om handlingen er nokså tradisjonell, er romanen original i karakterskildringen og nøye konstruert, både tematisk og språklig. Noe av det beste med boken er at man kontinuerlig blir overrasket av hovedpersonenes valg, samtidig som de er godt forståelige ut ifra romanens premisser og personskildringer. Usikkerheten til Lea smitter dermed over på leseren, og man kjenner på de skjøre relasjonene karakterene seg imellom.

Boken er ikke overtydelig, og antydningene øker spenningsnivået. Det samme gjelder personskildringene, som akkurat er fyldige nok til å skape interesse, men knappe nok til å holde på den usikre og uhyggelige stemningen. Dette gjør romanen til fascinerende lesning.

Eneste minus for min del må være slutten, som etter min mening kom altfor brått på og virket litt konstruert og tilfeldig. Men alt i alt er dette en strålende og godt gjennomtenkt ungdomsroman. Sjekk om boken er tilgjengelig på ditt skolebibliotek her!

Sunniva Relling Berg. Utfor. Samlaget: 2011. 205 s.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: